Stuur een appje

”Ik vind het geweldig dat we elke periode een 100-dagenverslag en advies cadeau krijgen. Hier leren wij van.”

Joris van den Boom

Projectontwikkelaar bij Stadgenoot

Joris van den Boom (32) is mentor én oud Talent in Huis trainee. Joris rondde in 2019 het traineeprogramma af en is gaan werken bij Woningcorporatie Stadgenoot in Amsterdam. Hij werkt hier inmiddels ruim 4 jaar als Projectontwikkelaar en begeleidt trainees tijdens hun periode bij Stadgenoot.

Hé Joris, wat leuk dat je meer wilt vertellen over jouw rol als mentor in Talent in Huis! Naast mentor ben je ook Talent in Huis-alumnus. Vertel eens, waarom ben jij mentor en wat betekende jouw mentoren voor je toen je zelf trainee was?

Ik draag het traineeship een warm hart toe en ik wil op mijn manier via de werkvloer een steentje bijdragen aan de ontwikkeling van trainees. Als trainee had ik veel aan mijn mentoren. Ik wil daarom ook graag de mentor zijn die ik als voorbeeld had. Dat is in mijn ogen iemand die voor ze klaarstaat, die ze coacht en de ruimte geeft om te groeien. Omdat je als mentor geen directe opdrachtgever bent, kunnen trainees op een laagdrempelige manier sparren, even klagen of om tips vragen. Dit is voor een trainee bijvoorbeeld fijn wanneer je het gevoel hebt dat je verzuipt in een enorme organisatie of als het even niet lekker gaat met je collega’s.

Wat vind jij belangrijk in de begeleiding van een trainee? Wat wil je andere mentoren meegeven?

 

De ene trainee is de andere niet en elk van hen heeft zijn of haar ontwikkeldoelen. Als mentor vind ik het belangrijk dat je niets pusht of voorzegt, maar juist coacht en faciliteert waar nodig. Ik zou adviseren om duidelijke afspraken te maken over hoe je contact wil hebben met elkaar en wat daarvoor nodig is. Het is daarnaast van belang dat je goed op de hoogte bent van de onderdelen in het traineeprogramma, zodat je af en toe kan inhaken op trainingen en opdrachten. Dit betekent dat je de Wegwijzer en het Ontwikkelprogramma hebt gelezen. Ik vind het belangrijk dat je op die manier betrokken bent. De opdrachtgever/leidinggevende is namelijk meer betrokken op de inhoud en zal mogelijk minder bezig zijn met het traineeprogramma eromheen.

Ik vind het vooral belangrijk dat de trainee zich veilig voelt. Ik benoemd dan ook vaak dat het oké is om te leren, fouten te maken en om je kop boven het maaiveld uit te steken. Een mooi voorbeeld hiervan is bijvoorbeeld hoe ik trainees stimuleer om meer uit hun 100-dagenverslagen te halen. Ik moedig ze aan om zichzelf te laten zien en om hun bevindingen te delen met collega’s van allerlei afdelingen en de bestuurder. Dit omdat ik echt vind dat het de moeite waard is en in het voordeel werkt van de trainee.

Wat neem je mee uit het mentorprogramma?

Het brengt mij een aantal tools die me helpen om de trainee zo goed mogelijk te ondersteunen. Zo heb ik veel gehad aan de methode van GROW-coaching. Daarnaast vind ik het fijn om ervaringen en kennis uit te wisselen met de mentoren van andere organisaties. En wat ik leuk vind om te merken is dat er naast mij een aantal andere alumni een mentorrol bij andere organisaties vervullen, je merkt dat dat helpend kan zijn richting de andere mentoren. Wij kunnen goed de traineerol vertolken en die informatie delen met de mentorgroep, waardoor zij hun trainee weer beter begrijpen.

Waar zie jij de meerwaarde van het traineeprogramma in terug?

Met Talent in Huis investeer je in slimme en ambitieuze mensen. Je bindt ze hiermee aan de sector en boeit ze met een uitgebreid anderhalf jaar durend programma. Uniek aan dit programma vind ik dat je als organisatie veel vrijheid hebt om slimme mensen in te zetten op mooie functies. Zo vervulde een trainee een tijdje geleden een rol waar hij verschillende processen van twee operationele afdelingen moest verbinden en optimaliseren. Er was niemand bij Stadgenoot die deze functie had kunnen vervullen. Hij voorzag hiermee in een behoefte waar wij nog steeds van profiteren! Verder vind ik het geweldig dat we elke periode een 100-dagenverslag en advies cadeau krijgen. Hier leren wij van.

Klinkt goed! Waar werken trainees verder aan bij jullie? Heb je voorbeelden?

Trainees komen terecht op allerlei afdelingen en werken aan verschillende opdrachten. Zij werkten op de afdeling Communicatie, Projectontwikkeling, Gebiedsbeheer, Dagelijks Onderhoud, Strategie en Wonen. Ze leiden bijvoorbeeld een onderzoek over leefbaarheid in de wijk, evalueren en richten de strategische planning in van de afdeling, werken aan een project over het betrekken van huurders bij verduurzaming, schrijven een plan over vastgoedverbetering in bewoonde staat en nog veel meer. Erg divers dus!

Wat heeft je tot nu toe het meest verrast?

Mij verbaast het enorm hoeveel impact iemand kan hebben in 6 maanden! Collega’s hadden het bijvoorbeeld een jaar later nog steeds over die trainee die een verbinder was voor een aantal belangrijke operationele afdelingen. Ik geloof echt dat je als trainee enorm veel kan betekenen voor een organisatie. Als jij jezelf durft te laten zien en je écht onderdompelt in het programma, dan kan je enorm veel betekenen, voor de organisatie en jezelf. Zichtbaarheid is daarin wat mij betreft de sleutel. Bij Stadgenoot is ruimte om dat te doen. Als je die ruimte pakt kan je ook echt wat achterlaten. Dat zien we hier terug.

De beste stap die jij nú kunt zetten!

Wij geloven in de potentie van de nieuwe generatie. En helpen je die potentie ten volle in te zetten. Op de werkvloer. In onze trainingen. Samen met je collega’s. Wil je meer weten over Talent in Huis? Neem contact op of plan een afspraak!

Neem contact op Plan een afspraak

We komen graag met je in contact

Voor werkgevers

Peter de Jong

Programmamanager & trainer

p.dejong@talentinhuis.nl
06-11730504

Voor starters

Heleen Backer-van Beusekom

Programmamedewerker

h.vanbeusekom@talentinhuis.nl
06-15220311

Blijf op de hoogte

Wil jij op de hoogte blijven van onze programma’s, events en nieuws? Schrijf je dan snel in en ontvang onze Talent in Huis – nieuwsbrief.

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.