Stuur een appje

“Trainees zijn een onbevangen spiegel waarin je kijkt.”

Hester van Buren

Directeur-bestuurder bij Rochdale

Vandaag spreken we Hester van Buren, directeur-bestuurder bij woningcorporatie Rochdale in Amsterdam. Ze vertelt graag over hun jarenlange deelname aan het Talent in Huis-programma, waarom het als organisatie zo belangrijk is om te investeren in (jong) talent, de noodzakelijkheid van ruimte en vertrouwen in je medewerkers en hoe belangrijk creativiteit in je organisatie is.

Trainees doen iets met je organisatie

Ik vind het ontzettend belangrijk om te investeren in (jong) talent. Allereerst omdat trainees echt iets doen met je organisatie. Je hebt ineens mensen in huis die met een kritische blik vragen stellen als ‘’kan het niet anders’’ of ‘’zullen we het eens zo doen?’’. Stuk voor stuk komen ze binnen met ontzettend veel energie en de motivatie om iets te betekenen voor de sector. Ik merk dat dat in de organisatie ongelofelijk aanstekelijk werkt. Trainees zijn een onbevangen spiegel waarin je kijkt. Wij leren daar heel veel van en zij leren andersom veel van ons. Die wisselwerking tussen trainees en medewerkers in kennis en ervaring is voor mij de grootste reden om deel te nemen aan dit programma.

Diversiteit in je organisatie

Investeren in jong talent betekent bovendien ook dat je investeert in de diversiteit van je organisatie. Dat vind ik heel belangrijk. De gemiddelde leeftijd bij Rochdale ligt vrij hoog en het aantrekken van jong talent verandert deze verhoudingen. Dit betekent trouwens niet dat de focus enkel op jonge mensen of leeftijd ligt. We geloven heel erg in het geven van ruimte en het investeren in persoonlijke ontwikkeling en opleiding. Ongeacht je leeftijd. Juist op die manier proberen we in onze organisatie te werken naar meer diversiteit in leeftijd en achtergrond.

Wat je er in stopt, krijg je terug

Veel trainees die we in huis hadden zijn gebleven en werken inmiddels op mooie posities in onze organisatie. We krijgen vaak terug dat ze Rochdale als een interessante en leuke organisatie vol kansen en mogelijkheden hebben ervaren. Dat vind ik een mooi compliment! We doen ook echt ons best. We bereiden ons goed voor op de komst van de trainees en formuleren vanuit verschillende afdelingen uitdagende en aantrekkelijke opdrachten. De trainees krijgen vervolgens zelf de mogelijkheid om hun opdracht te kiezen zodat ze gelijk gemotiveerd van start kunnen. Wat ik mooi vind om te merken is dat afdelingen intern heel erg hopen dat de trainee hun opdracht kiest. Zij weten immers wat zo’n trainee in huis (op)levert en doen dan ook hun uiterste best om een zo interessant mogelijke opdracht te presenteren.

Inmiddels ben je 9 jaar directeur-bestuurder van Rochdale. Jij bent natuurlijk ook ooit eens ergens begonnen. Kan je me meer vertellen over welke stappen jij zette in je carrière? Welke groei maakte je en wat maakte dat jij kon groeien? Kon dat door bepaalde mensen in je omgeving? Of juist andere factoren?

Ruimte en vertrouwen

Ik was vrij jong toen ik de eerste stap zette in mijn carrière. Ik begon ooit als uitzendkracht bij het Sociaal Medisch centrum in de Spaarndammerbuurt (Amsterdam). Toen studeerde ik nog. Een paar jaar later werd ik op mijn 31ste manager Sociaal Beheer bij een woningcorporatie, de Algemene Woningbouw Vereniging. Ik kwam daar als eerste vrouwelijke manager. Best spannend. Ik maakte deze stap vrij snel omdat ik altijd bezig was met ‘’hoe werkt dat ?’’, ‘’wat kan er beter?’’ en ‘’hoe ga ik dat doen?’’. Ik was gecommitteerd aan mijn opdrachten en wilde het altijd een stap verder brengen. Ik was jong en dwars. Eigenlijk een soort trainee! Ik kon deze stappen zetten omdat ik veel vertrouwen kreeg van mijn leidinggevenden door de jaren heen. Dat heeft me echt doen groeien. Ook tijdens mijn rol als manager kreeg ik veel vrijheid en vertrouwen om mijn rol te vullen zoals ik dat wilde. Daardoor heb ik dingen kunnen doen die dichtbij me staan, dichtbij mijn drive. Dat is toch wel de drijvende kracht achter alles wat ik doe. Als ik de trainees iets mag gunnen dan is het dat ze net als ik het vertrouwen en de vrijheid krijgen om te ontwikkelen en groeien. Niet alleen bij Rochdale maar ook bij andere corporaties. Ik gun ze daarnaast ook een omgeving die ze stimuleert om te experimenteren. Supporters aan het thuisfront, die je scherp houden en meedenken.

Ik was nooit bewust bezig met mijn carrière of directeur worden en toch werd ik het. Ik groeide door het vertrouwen dat ik kreeg , ik leerde mijn eigen kwaliteiten ontwikkelen en kreeg daardoor veel mooie kansen die mijn drive voedden: Iets betekenen voor de sector, voor het wonend Nederland.

Wauw, mooie woorden zeg.

Ik ben ook benieuwd hoe je kijkt naar creativiteit en leiderschap in je organisatie. De Talent in Huis-trainees worden, zoals je weet, opgeleid tot Creatieve Toekomstmakers. Mensen die de potentie hebben om te zorgen voor vernieuwing en innovatie. Hoe belangrijk is creativiteit voor jou en je organisatie en hoe zie je dat terug?

Voor creativiteit is ruimte nodig

Creativiteit is voor Rochdale heel belangrijk. De afgelopen jaren hebben we ons steeds meer verdiept in creativiteit. Er moest meer energie in de organisatie komen! In 2016 startten wij een traject waar we anders gingen kijken naar hoe we (samen)werkten. We wilden vernieuwing in de organisatie en meer innovatie. Dit startte met het uitgangspunt dat niet iedere medewerker of bewoner gelijk is. Alles is maatwerk en vereist elke keer een andere aanpak. Zo houden de buurtteams zich bijvoorbeeld bezig met een wijkaanpak op maat. De Dobbebuurt is immers heel anders dan de Bijlmer en vereist daarom een andere manier van (samen) werken. Om creativiteit vrij te maken is ruimte nodig, die geven wij. Een ander voorbeeld is dat we ons in de organisatie niet blind staren op allerlei competenties. Elke medewerkers is anders, met eigen kwaliteiten en talenten. We kijken naar het hele plaatje en geven je ruimte om te ontwikkelen en te groeien. We proberen iedereen in te zetten op zijn of haar talent. Dat is ook creativiteit. Ik denk dat dat ook veel trainees erg aanspreekt in onze organisatie. Er is veel mogelijk en ook ruimte om dat te exploreren.

Jullie doen al heel lang mee in het programma en je vertelde net dat je echt alle corporaties zou aanraden om mee doen aan het programma. Waarom vind je dat?

Talent aantrekken en behouden.

Een trainee in huis voegt ontzettend veel toe. Het is niet alleen de energie en de vernieuwing waar je in je organisatie van profiteert. Je profiteert ook van het feit dat ze tijdens hun traject bij verschillende andere corporaties werken en daaruit kennis en ervaring opdoen die ze weer met ons kunnen delen. Daardoor ligt er een verbinding met andere corporaties en kan je makkelijker van elkaar leren en informatie uitwisselen. Ik zou het traineeprogramma bovendien als corporatie erg serieus nemen. Bereid je goed voor. Maak ruimte voor een trainee en formuleer een aantrekkelijke en uitdagende opdracht voor ze. Zo trek je namelijk niet alleen een jong talent aan. Je behoudt het ook.

Hester, ik wil je ontzettend bedanken voor dit fijne interview!

De beste stap die jij nú kunt zetten!

Wij geloven in de potentie van de nieuwe generatie. En helpen je die potentie ten volle in te zetten. Op de werkvloer. In onze trainingen. Samen met je collega’s. Wil je meer weten over Talent in Huis? Neem contact op of plan een afspraak!

Neem contact op Plan een afspraak

We komen graag met je in contact

Voor werkgevers

Peter de Jong

Programmamanager & trainer

p.dejong@talentinhuis.nl
06-11730504

Voor starters

Heleen Backer-van Beusekom

Programmamedewerker

h.vanbeusekom@talentinhuis.nl
06-15220311

Blijf op de hoogte

Wil jij op de hoogte blijven van onze programma’s, events en nieuws? Schrijf je dan snel in en ontvang onze Talent in Huis – nieuwsbrief.

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.